Minä erityisherkkä

Read in English

En koskaan unohda sitä päivää, kun tajusin miksi olen tällainen kuin olen. Ja mikä ihmeellisintä, en ole ainoa. Minua kuvaa jopa vakiintunut termi. Olen Hsp, Highly sensitive person. ❤

Siitä on nyt kaksi vuotta. Oli tavallinen arki-ilta, kun mieheni tuli kotiin valaistuneen näköisenä ja suorastaan pakotti minut istumaan sohvalle, vaahtoamalla samalla jostain dokumentista, joka meidän piti ehdottomasti katsoa. Ei siinä ollut vaihtoehtoja, kun napsauttaa tv päälle ja yrittää ymmärtää mieheni innostusta. Erityisherkät (Sensitive – The Untold Story) lähti pyörimään ruudulla ja olin lievästi sanottuna epäluuloinen. Jos olisin tiennyt, että parin tunnin päästä elämäni ei koskaan olisi enää entisensä, olisin varmasti ikuistanut sen hetken jotenkin.

Harvoin elämässä syttyy niin kirkkaita hehkulamppuja, kuin sinä hetkenä, kun Hsp tuli elämääni. Kaikki, mistä dokumentissa puhuttiin, sopi minuun kuin nakutettu. Samana iltana googletin erityisherkkyyttä vielä monta tuntia, tein Erityisherkkyys-testejä netissä ja tilasin Elaine Aaronin kirjan Erityisherkkä ihminen verkkokirjakaupasta.

Erityisherkkyys on piirre jota ei voi opetella, vaan se on geneettisesti määritelty dna:ssamme. Valtaosa maapallon populasta ei ole erityisherkkiä ihmisiä ja siksi termi on vasta muutamia vuosia sitten vakiintunut kuvaamaan minunkaltaistani ihmistä. Johtuen varmaankin samasta syystä, erityisherkkyyttä ei aina ymmärretä tai se sekoitetaan muihin piirteisiin, kuten ujouteen ja introverttiuteen. Erityisherkkä voi toki olla ujo tai introvertti, mutta myös olla olematta. Itse en ole erityisemmin pitänyt itseäni ujona, ainoastaan ajoittain introverttina outona lintuna, joka ei kuulu mihinkään joukkoon.

IMG_0441Olen todella vahvasti tunteva ihminen. Välillä tuntuu, että reaktioni niin iloihin kuin suruihin ovat tuhatkertaisia verrattuna lähipiiriini ja ns. epä-erityisherkkiin. Elämä tuntuukin siltä, kuin olisin pesukoneessa tai pyörremyrskyn silmässä. Vaikka välillä erityisherkkyyteni ärsyttää minua, kuitenkin rakastan sitä ehdoitta itsessäni. Onneksi ärtymyksen tunteet ovat ohimeneviä, eivätkä ne lopulta ehkä ole niinkään ärtymystä vaan turhautumista siihen, miten reaktioni elämään ja sen eteeni heittämiin asioihin vaikeuttavat arkeani. Todellisuudessa, perheeni lisäksi, erityisherkkyyden löytäminen on parasta, mitä minulle on koskaan tapahtunut.

Sen lisäksi, että painin näiden ylisuurten tunteideni kanssa, on myös empatiakykyni ehkä hiukkasen ylikorostunut 😀 (lue todella paljon) Lisäksi olen muun muassa ylihuolehtivainen, ainakin läheisteni mielestä. Toki huolehtivaisuus on myös hyvä asia. Teen aina kaikkeni sen eteen , että minulle rakkaat ihmiset ovat onnellisia ja turvassa. Jopa siihen pisteeseen asti, että asetan aina muiden tarpeet itseni edelle ja venyn, vanun ja paukun kunnes liikun äärirajoilla. Onnekseni minulla on mies, joka muistuttaa minua aika ajoin ottamaan aikaa itselleni ja miettimään mikä on minulle parasta.

Jotta tämä ei olisi vielä tarpeeksi, olen myös ylianalysoiva ja ahdistun sosiaalisista tilanteista. En kuitenkaan ole pelkästään introvertti, vaan niin sanottu seikkailunhakuinen erityisherkkä, joka on tietyissä tilanteissa introvertti ja toisissa taas enemmän ulospäinsuuntautunut. Toisin sanoen haluan kokea paljon, mutta ahdistun kokemastani siinä määrin, että olen jatkuvassa taistelussa itseni kanssa. Vähän samaan tapaan kuin Aku Ankan toisella olkapäällä istuu Aku-piru ja toisella Aku-enkeli. Jos tämä nyt kertoo kenellekään mitään. Osa minusta siis väkisin haluaisi kokea mahdollisimman paljon jännittäviä asioita haastaakseen itseään ja toinen puoli lyö jarrut pohjaan ja huutaa kirkuvalla äänellä, että älä nyt ihmeessä mene tekemään sitä, se on liian pelottavaa tai jännittävää ja kotona peiton alla on mukavampaa. Monesti seikkailunhaluinen puoleni voittaa ja kun kokemus on ohi tai vielä kesken, ahdistun niin paljon, että palautumiseen menee kaksi kertaa sen verran aikaa, kun itse kokemukseen.

IMG_0461Herkkyyteni on kuitenkin upeaa, niin arjessa kuin juhlassa. Osaan nauttia elämästä, sen pienistä ja suurista iloista sekä vivahteista, jotka joiltain muilta saattavat jäädä huomaamatta. Erityisherkkyyteni ymmärtäminen on myös auttanut minua ymmärtämään miestäni paremmin samoin kuin hän ymmärtää nyt minua uudella tavalla. Tuo parin vuoden takainen dokumenttihetki teki suhteestamme vahvemman ja meistä onnellisempia, kuin ikinä olisin uskaltanut toivoa.

Tämä on vain pintaraapaisu siihen, minkälaista elämää elän erityisherkkänä. Piirteeni vaikuttaa paitsi edellä mainittuihin, myös muun muassa siihen, miten käyttäydyn saatuani kofeiinia, mitä elokuvia katson, miksi itken kymppiuutisten aikana, miten suhtaudun kesäsateeseen, miten näen auringonnousut ja niin edelleen.

Hsp:stä tulen kirjoittamaan lisää, koska erityisherkkyys on iso osa minua. Sitä on mahdoton sivuuttaa, jos aion olla rehellinen teille ja itselleni. Tulossa myös vinkkejäni siihen, miten erityisherkkyydestä saa kaiken hyvän irti.

Oletko Hsp tai onko lähipiirissäsi erityisherkkiä? Kommentoi, mitä hauskoja ja positiivisia ominaisuuksia yhdistät erityisherkkiin.

 

– Kati

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s