Oman elämäni opas minimalismiin

Read in English

Minimalismiin liittyy paljon olettamuksia, arvailuja, ennakkoluuloja ja jopa valitettavan negatiivisia mielikuvia. Kun kerron olevani minimalisti tai eläväni minimalistista elämää, saan hyvin usein vastaani kulmien kohottelua ja epäluuloisia katseita. Haluaisin muuttaa tällaiset käsitykset nyt kerta heitolla ja kertoa, mitä minimalismi minulle merkitsee.

Minimalismi ei ole tiukka ohjesäännöstö, jonka mukaan kaiken omaisuuden täytyisi mahtua yhteen reppuun. Minimalismi ei myöskään tarkoita, että kotona ei saisi olla mattoja, verhoja tai värejä. Minimalismi ei pakota ketään olemaan vegaani, eikä luopumaan autosta jos sellaista arjessaan tarvitsee. Minimalismi on elämäntapa, jonka tarkoituksena on tehdä elämästä stressittömämpää, kevyempää ja onnellisempaa. Kun elää tarkoituksenmukaista elämää tarkoituksenmukaisten asioiden ympäröimänä, on usein helpompi hengittää.

IMG_0670Koska minimalistiselle elämälle ei ole tarkkoja kriteerejä, jokainen minimalisti voi luoda oman oppaansa hyvään elämään. Minulle minimalismi tarkoittaa sitä, että ympäröin itseni asioilla, joita rakastan ja jotka ovat minulle tarkoituksenmukaisia ja tärkeitä. En täytä kotini huoneita tai vaatekaappiani turhilla tavaroilla tai puhelimen tallennustilaa käyttämättömillä sovelluksilla, jotka eivät tuota minulle iloa. Kaikki kotonani ja arkisessa elämässäni olevat tavarat ja huonekalut ovat käytössä ja arvostan niistä joka ikistä. Minimalismi näkyy valinnoissani joka päivä ja siinä mikä minulle on elämässä tärkeää. Olen oppinut arvostamaan enemmän aineetonta onnea ja kohtelemaan tavaroita vain tavaroina.

Käyn säännöllisesti läpi vaatekaappini ja luovun vaatekappaleista, jotka eivät enää saa minua hymyilemään. Astioideni määrä on vähentynyt puoleen ja omistan enää muutaman minulle rakkaan kirjan, muut olen luovuttanut eteenpäin. Kotonani ei myöskään ole koriste-esineitä, lukuun ottamatta pientä onnen norsua, jonka sain äidiltäni ennen poikani syntymää ja kaunista käsin tehtyä dream catcheria, joka saa hymyni huulille nukkumaan mennessäni.

Jos edellinen rupesi kuulostamaan siltä, että kotini on askeettinen, siitä ei ole kyse. Olohuoneessani on verhot, koska ne kehystävät tunnelmalliset sumuiset aamut, joita katselen ikkunasta teekupin kanssa. Kotonani on myös mattoja, koska arvostan pehmeää  tunnetta jalkojeni alla, huopia lämmittämään tällaista ikuista vilukissaa ja tyynyjä, joihin on ihana uppoutua päiväunille. Kynttilänvalo saa minut rauhoittumaan, joten kotonani on lyhtyjä, joissa led-kynttilät lepattavat.

A75E59A8-CAEC-44A9-9ED2-294EE864C6F2Minimalismi ei ole minulle pelkkää tavaroiden karsimista. Koska haluan, että kaikki lähelläni olevat asiat, esineet ja ihmiset ovat sellaisia joita rakastan, olen luopunut tietoisesti asioista, jotka tuottavat negatiivisia tuntemuksia ja oloja. Minimalismi ulottuu niin työpaikan valintaan, ystävyyssuhteisiin, puhelimen sovelluksiin, seuraamiini sosiaalisen median tileihin kuin rahankäyttööni, Facebookin kaverilistaani, ruokavaliooni ja niin edelleen. Minimalistinen ajattelu on saanut minut myös syömään entistä puhtaampaa ruokaa, käyttämään entistä puhtaampaa ja entistä vähemmän kosmetiikkaa, suojelemaan luontoa ja karsimaan turhia projekteja ja tehtäviä todo-listaltani.

Onko minimalismi joskus vaikeaa? Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä vakuuttaa, että välillä olen täysin pulassa minimalismini kanssa. Elän kulutusyhteiskunnassa ja olen tottunut siihen, että selaan syksyisin Hennes&Mauritzin syysuutuuksia ja siihen, että astioita ja lakanoita tulisi olla aina kaapissa yllätysvieraiden varalta. Se, että muuttaa ajatteluaan niin perustavanlaatuisesti kuin minimalismin aloittaminen vaatii, ei tapahdu yhdessä yössä.  Prosessi on kestänyt itselläni jo yli vuoden ja olen vieläkin matkalla. Huomaan välillä himoitsevani uusia tavaroita vaan tavaroiden omistamisen ilosta. Vaatii itsekuria pysyä päättämässään linjassa, mutta parhaiten se onnistuu silloin kun tietää miksi on aloittanut. En halua ympäröidä itseäni tavaroilla vaan haluan elää sitä rauhallista ja stressitöntä arkea, jonka minimalismi minulle mahdollistaa.

Minimalismi on parhaimmillaan elämäntapa, joka opettaa kiitollisuutta. Turhuuden karsiminen vapauttaa energiaa ja aikaa, joiden avulla arvostan enemmän maailmaa ympärilläni. Haasteista huolimatta, elämäni on nykyään huomattavasti stressittömämpää ja onnellisempaa kuin aikaisemmin. Minimalismi on opettanut minulle miten keskittyä olennaiseen, enkä vaihtaisi sitä tunnetta enää mihinkään.

Älä pelkää ottaa härkää sarvista. Minimalistinen elämä on saavutettavissa, olipa elämäntilanteesi mikä hyvänsä. Minimalismiin aloittamista ei kannata pelätä kiireisen arjen, lapsien, lemmikkieläinten tai täpötäyden kodin takia. Jos minä pystyn tähän, pystyt sinäkin, usko pois. Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel ja muistaa aina, miksi aloitti. ❤

– Kati

Follow my blog with Bloglovin

2 thoughts on “Oman elämäni opas minimalismiin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s