Opas erityisherkän puolisolle – 9 pikavinkkiä elämään erityisherkän kanssa

Erityisherkkä ihminen, olipa hän mies tai nainen, on melkein kuin oma lajinsa. Emme ehkä ole Marsista emmekä Venuksesta, mutta välillä tuntuu, että jokin oma sisäinen planeetta meillä herkillä on. En usko, että erityisherkkää voi koskaan täysin ymmärtää, koska mielestäni emme aina itsekään ymmärrämme itseämme. On kuitenkin asioita, joita erityisherkän puolisoksi ryhtyvän tai puolisona elävän on hyvä tietää. Erityisherkkyys on voima ja upea positiivinen ominaisuus, joka parhaimmillaan tuo todella paljon hyvää parisuhteeseen, jos siihen osaa suhtautua oikein.

Suhteemme alussa mieheni ei kerta kaikkiaan ymmärtänyt minua. Eikä ihme. Miten hän olisi voinut ymmärtää ihmistä, joka tuntui puhuvan kokonaan eri kieltä? Arvostan miestäni suunnattomasti sen vuoksi, miten kovasti hän yritti käsittää, ymmärtää ja nähdä syitä reaktioilleni, ajatuksilleni ja tunnetiloilleni. Tulokset eivät vaan puhuneet puolestaan. Eivät, ennen kuin meille molemmille selvisi, miksi olen sellainen kuin olen ja mitä erityisherkkyys on. Olen outolintu jo muutenkin, saati sitten mitä lisävivahteita herkkyys tuo persoonaani. Jos ei ole ennen tavannut (tai tiennyt tavanneensa erityisherkkää) voivat herkän ominaisuudet tuntua ylivoimaisilta käsittää. Niinpä, luovittuamme mieheni kanssa ulos tästä epäymmärryksen vyyhdistä, kokosin tämän listan teille kaikille erityisherkkien puolisoille, jotka vielä sompailette siellä uudella planeetalla.

Kaikki 9 vinkkiä eivät välttämättä koske jokaista erityisherkkää, mutta paljon yhteistä meissä kaikissa on. Voihan toki olla, että olen itse vain tällainen kummajainen, eivätkä muut erityisherkät tunnista näitä piirteitä itsessään. 😀 Rohkenen kuitenkin epäillä, että ainakin osa allaolevista piirteistä tuntuu useasta herkän puolisosta ainakin jokseenkin tutulta.

1) En stalkkaa, vaan olen oikeasti huolissani

Erityisherkät ovat tyypillisesti ylihuolehtivaa sakkia. Haluamme jatkuvasti varmistaa, että rakkaamme ovat turvassa ja onnellisia. Tämä johtaa silloin tällöin tilanteisiin, jotka ei-herkkä saattaa tulkita vahtimisena tai stalkkaamisena. Se ei kuitenkaan ole tarkoituksemme, vaan todella, ihan aidosti, olemme huolissamme.

Ajattele esimerkiksi tilannetta, että olet soittanut puolisollesi lähtiessäsi kotiin töistä, mutta oletkin jäänyt suustasi kiinni parkkipaikalla ja lähtö viivästyy puoli tuntia. Mitä tekee erityisherkkä puolisosi? Laskee heti puhelun jälkeen ajan, milloin olet kotona. Jos olet puoli tuntia myöhässä tuosta deadlinesta, erityisherkkä on siinä välissä ehtinyt sairastua huolesta niin paljon, että on käynyt läpi kotimatkasi kaikki katuojat, joihin olet voinut autollasi suistua. Hän on myös ehtinyt tutkia liikennetiedotteet onnettomuuksien varalta ja miettiä kelle viranomaiselle pitäisi soittaa ensin, jos sinua ei kuulu kotiin todella pian ja mille reitille viranomaiset kannattaisi opastaa.

IMG_1099

2) Ajattelen pikanopeudella

Erityisherkät ajattelevat paljon. Toisaalta ajattelemme myös todella vauhdilla, ainakin omat ajatukseni kulkevat kuin pendolino tai pikemminkin kuin valonnopeudella kiitävä avaruusalus.

Siinä välissä, kun erityisherkkä kysyy sinulta, miten päiväsi on mennyt ja ehdit vastata siihen, on herkkä kiitänyt ajatuksissaan jo miljoonan kilometrin päähän. Herkkä on nanosekunnin aikana käynyt läpi mahdolliset vastausvaihtoehtosi, tunnetilasi, ilmeesi, eleesi, eilisen ilmeesi ja eleesi, sen hetken, kun otit häntä kädestä viikko sitten, toissaviikkoisen auringonlaskun ja iltakävelyn rannalla viime vuoden lomamatkalla sekä suunnitellut niiden pohjalta elämäänne eteenpäin noin 5 vuotta. Älä siis ihmettele jos ’ihan ok’-vastauksesi saattaa aiheuttaa herkässä hölmistyneen katseen ja pitkän vuoropuhelun tulevaisuuden suunnitelmistanne.

3) Analysoin sinua koko ajan, mutta en tarkoita sillä pahaa

Kuten edellisestä jo varmasti oli havaittavissa, erityisherkän aivotoiminta on hiukkasen poikkeavaa omastasi. Yksi tyypillisimmistä erityisherkkyyden piirteistä on analysointi ja etenkin ylianalysointi eli asioiden perinpohjainen suolestaminen. Analysoimme kaikkea ympärillämme, myös puolisoitamme, mutta emme koskaan tee sitä ärsyttääksemme, vaan emme yksinkertaisesti osaa kytkeä sitä pois päältä.

Anna siis anteeksi erityisherkälle puolisollesi, joka lähettää viestin puhelunne jälkeen kysyäkseen mikä on vialla. Erityisherkkä aistii pienetkin vivahteet käyttäytymisessäsi ja analysoi ne parhaansa mukaan, olipa kyseessä sitten tietyt sanat tai lauserakenteet, joita puhelun lomassa käytit, äänensävysi tai tapasi lopettaa puhelu. Tämä tapahtuu automaattisesti ja sen lopettaminen on todella hankalaa. Periaatteessa erityisherkkä voisi olla lähettämättä tuota viestiä, mutta silloin palaamme kohtaan 1, ja huolehtiminen kytkeytyy päälle. Itse olen huomannut (ja myös mieheni on :D), että on helpompaa kysyä kuin joutua ylihuolehtimisen ja ylianalysoinnin vyyhtiin vain siksi, ettei kysy. Varsinkin, kun välillä syytä huoleen ei edes ole, vaan puolison äänensävy saattaa johtua vaikka siitä, että hänellä on yksinkertaisesti kiire.

4) Tiedän miltä sinusta tuntuu jo ennen kuin kerrot sen

Erityisherkät ovat yleensä todella aistiherkkiä, empaattisia ja intuitiivisia. Tämän vuoksi olemme useimmiten todella hyvin kärryillä siitä, mikä on ympärillämme olevien ihmisten mielentila, olimme sitten kauppajonossa, työpaikalla tai kotona. Uskon, että tämä tekee parisuhteelle enimmäkseen hyvää.

Koska erityisherkkä on kartalla ympäristöstään, hän saattaa muuttaa huoneen valaistusta, korjata tyynyäsi tai tuoda sinulle voileivän, ennen kuin itse huomaat edes niitä tarvitsevasi. Älä myöskään ihmettele, jos erityisherkkä tulee halaamaan ja lohduttamaan sinua, ennen kuin edes kerrot olevasi surullinen.

5) Jos itken, kaikki voi olla todella huonosti tai todella hyvin

Yksi selkeimmistä herkkiä yhdistävistä piirteistä on todella vahva tunteellisuus. Tunnemme 1000-kertaisesti niin hyvät kuin huonotkin asiat. Muille täysin triviaali asia voi herättää erityisherkissä suuria tunnekuohuja ja aiheuttaa valtavaa iloa tai kyyneleitä missä ja milloin vain.

Jos siis näet erityisherkän itkevän, muista ensinnäkin, että se on täysin normaalia. Erityisherkät tyypillisesti itkevät paljon. Itku ei kuitenkaan aina tarkoita, että olisimme surullisia. Saatamme herkistyä elokuvista, uutisista tai lukiessamme kirjaa, mutta toisaalta itku saattaa puhjeta jo siksi, että kiedot kätesi herkän ympärille, auringonlasku on kaunis tai kuulemamme kappaleen sanat kiirivät selkärankaamme pitkin. Olen itkenyt elämäni aikana varmasti jo neljän elämän edestä ja se kuuluu normaalina osana elämääni. Se on tapani puhdistaa mieli, olipa kyseessä sitten ilo lämpimistä villasukista tai herkullisesta suklaakakusta tai se, kuinka paljon kaipaan rakkaitani. Kysymällä selviää, onko kyseessä hyvä onnen itku vai murehdimmeko jotakin. Muistamisen arvoista on myös se, että välillä itkulle ei ole syytä, vaan itkemme pelkästä itkemisen ’ilosta’.

6) Haluan auttaa kaikessa, missä voin

Haluamme auttaa, koko ajan, kaikessa. Empaattisuus vaikuttaa herkissä vahvasti ja meille onkin luontaista auttaa niitä, joiden näemme tarvitsevan apua. Tai joiden kuvittelemme tarvitsevan apua. Jos herkällä on murheita tai huolia, hän tyypillisesti auttaa ensin muita ennen kuin keskittyy auttamaan itseään. Mielestäni tätä piirrettä kuitenkin kritisoidaan turhan paljon. Omalla kohdallani muiden auttaminen auttaa minua näkemään omat murheeni oikeassa perspektiivissä, jolloin samalla autan itseäni huolehtimalla muista.

Auttamisen halu saattaa välillä tuntua herkän puolisosta hieman raskaalta. Erityisherkän avun tarjoaminen voi tuntua tuputtamiselta, varsinkin jos et itse koe tarvitsevasi apua tai olet tottunut hoitamaan asiat yksin. Auttamisalttiuteemme kannattaa kuitenkin suhtautua positiivisesti. Ainakin tiedät, että joku on aina hihkuen valmiina auttamaan missä tahansa, jos vähänkin ilmaiset kaipaavasi tukea.

7) Mielialasi vaikuttaa minuun

Tiedätkö, mitä on sienestäminen? Sienestäminen on se tila, jossa erityisherkkä imee itseensä jokaisen mielialasi kuin loputon pesusieni. Tästä termistä kaikki kunnia rakkaalle aviomiehelleni 😀 Erityisherkät siis toisin sanoen vievät empatiakykynsä niin pitkälle, että sen kaikkein rakkaimman ihmisen mieliala muuttaa erityisherkän puolisonsa peilikuvaksi.

Jos olet loistotuulella, erityisherkkä puolisosi liitelee todennäköisesti pilvissä. Tällöin koko maailma tuntuu olevan meille herkille avoin ja koemme voivamme saavuttaa mitä tahansa. Jos sinulla on stressiä, erityisherkkä puolisosi todennäköisesti hengittää raskaammin ja puhisee stressin kourissa. Jos puolestaan nouset väärällä jalalla, on todennäköisesti rakkaan herkkäsi aamu kaikkea muuta kuin aurinkoinen.

Uskomattominta tässä on se, että usean herkän mielentila voi muuttua sekunnissa jo siksi, että he hengittävät kanssasi samaa ilmaa. Mieheni on monesti ihmetellyt, miten voin hänen saada selville hänen stressinsä tason hänen selkänsä asennosta ja sienestää sen itseeni ilman, että hän on sanonut sanaakaan. Toisaalta sillä sekunnilla, kun mieheni mieliala paranee, olen itsekin kuin päivänpaiste. Meille herkille kaikkein tärkeintä on, että rakkaillamme on hyvä olla. Siksi sienestämme niin kauan, että kaikki ympärillämme ovat takuulla onnellisia.

8) Kaipaan syvällisiä keskusteluita

Tapasin mieheni Tinderissä muutama vuosi sitten. Voisi kuvitella, että sen kaltaisessa sovelluksessa ’Moi, mitäs sun iltaan?’ -tyyppiset kysymykset olisivat hyvä ja soveltuva aloitus keskustelulle. Vaikka en tuolloin tiennyt olevani erityisherkkä, oli kaipuuni syvällisiin keskusteluihin harmillisen sisäänrakennettu. Tulevan mieheni ’iloksi ja onneksi’ luennoin ensimmäiset puoli tuntia siitä, miten mielenkiintoinen keskustelu aloitetaan ja miten sitä jatketaan, miksi ’moi, miten menee’ tai vastaavat aloitukset eivät ole millään lailla persoonallisia ja kannattaisiko meidän aloittaa keskustelu alusta ja kokeilla jotain persoonallisempaa aloitusta. Mielenkiintoinen juttu sinänsä, että tämä ei saanut tuota miestä pakenemaan 😀

Erityisherkistä suuri osa on introverttejä. Olipa puolisosi introvertti tai ekstrovertti, todennäköisesti hän ei ole suuri small talkin ystävä. Koska ajattelemme paljon ja tunnemme syvästi, on meillä usein tarve pohtia elämän suuria kysymyksiä ja koemme, että tyhjänpäiväiset säästä puhumiset voi korvata jollain mielekkäämmällä. Koita siis ymmärtää niitä myöhäisiltojen pohdintoja elämän tarkoituksesta, joita välillä tarvitsemme. Vaikka elämän tarkoitus tai avaruuden laajenemisen paradoksaalisuus eivät varsinaisesti koskettaisi itseäsi niin syvältä, voivat ne välillä johtaa jännittäviin oivalluksiin, ainakin jos herkältä kysytään.

IMG_1027

9) Olen outo, mutta ihana

Kuten jo todettua, erityisherkät vaikuttavat välillä elävän eri planeetalla. Nämä kahdeksan edeltävää piirrettä ovat vain pieni pintaraapaisu siitä kokonaisuudesta, jonka erityisherkän puoliso oppii tuntemaan. Erityisherkkä elää tunteiden paloa joka päivä ja joka hetki, rakastaa syvästi, huolehtii, analysoi, tulkitsee, ihmettelee, välittää ja on tukena kaikessa missä voi.

Vaikka erityisherkkä vaikuttaa ehkä joskus käsittämättömän erilaiselta, voi herkän kanssa parisuhteessa eläminen tuoda elämään omanlaistaan syvyyttä ja onnea, jota et tiennyt olevan olemassakaan. Olemme outoja, mutta omalla tavallamme ihania, meitä pitää vaan oppia ymmärtämään ja käsittelemään. Emme ole lasia, emmekä mene rikki. Olemme herkkiä ja se tekee meistä vahvoja puolisoita vahvoille puolisoillemme.

 

– Kati

 

Ps. Lukuvinkkinä kaikille erityisherkille ja herkkien puolisoille suosittelen Elaine Aronin mieltä avartavaa opusta ‘Erityisherkkä ihminen ja parisuhde‘.

5 thoughts on “Opas erityisherkän puolisolle – 9 pikavinkkiä elämään erityisherkän kanssa

  1. Nanna says:

    Allekirjoitan jokaisen sanan 😅 Itse olen herkkä ja havainnoin sekunneissa käsittämättömän määrän erilaista “dataa”. Olen kuitenkin kasvattanut todella miesmäisen vahvan kuoren ja muistutan välillä käytökselläni luolamiestä. Mieheni taasen on erityisen herkkä ja tyyni. Voin kertoa että ollaan jouduttu opettelemaan sellainen määrä uusia asioita että valtaosa olisi lopettanut parissa päivässä yrittämisen 😄 Suhteemme on kuitenkin niin sanoinkuvaamaton ja intohimoinen että edes lastensaduissa ei ole vastaavaa nähty ❤️ Kiitos tarinastasi ja ihanaa kesää!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s